Bocian Czarny w Rezerwacie Wydymacz

Jacek Kołata- na co dzień kierownik kaliskiego schroniska dla zwierząt, prywatnie olbrzymi pasjonat zwierząt, w szczególności ptaków w trakcie swojej wizyty w Rezerwacie Wydymacz zaobserwował Bociana Czarnego.

Bocian czarny w przeciwieństwie do swojego białego kuzyna zamieszkuje lasy. Swoje oblicze skrywa przed nami wysoko w koronach drzew, gdzie zakłada gniazdo, do którego dostać się jest naprawdę nie lada wyczynem. Bocian czarny z zachowania to zupełnie innych ptak niż bocian biały.

Według raportów z Monitoringu Ptaków Drapieżnych liczebność bociana czarnego na terenie Polski szacuje się 1500-2100 par, natomiast rozmieszczenie gatunku jest szacowane na 52% powierzchni kraju. Ptaka tego można spotkać na całym obszarze Polski, zwłaszcza w czasie jesiennych wędrówek, głównie tam gdzie woda. Wiosną z kolei bociany trzymają się lasów podmokłych, aczkolwiek nie jest to warunkiem koniecznym, by para założyła gniazdo. Należących do jednej pary gniazd w zajmowanym przez nie terytorium istnieje kilka. W zależności od dostępu do odpowiedniego żerowiska decydują o zajęciu pieleszy, która w danym roku jest położona bliżej takowego. Jakość żerowiska właściwego dla bociana czarnego warunkuje poziom wody, a ten jak powszechnie wiadomo, bywa różny, co zależy od tego, z jaką zimą czy też jesienią mieliśmy do czynienia, a także jaką ilość opadów obserwujemy wiosną. Okres lęgowy zaczyna się w kwietniu i trwa do maja. W tym czasie ptaki składają 2-5 białych jaj. Samica składa je w dwudniowych odstępach, przez co ptaki wykluwają się niesynchronicznie, ponieważ zaczyna wysiadywanie już od pierwszego jaja. To powoduje, że pisklęta w gnieździe mają różną wielkość. Czas inkubacji trwa 32-38 dni. W razie niebezpieczeństwa małe bociany czarne wykazują dużą aktywność, co może być zaskoczeniem dla ludzi, którzy mieli kontakt z pisklętami bociana białego. Te w razie niebezpieczeństwa są spokojne, co najwyżej mogą zwrócić treść przewodu pokarmowego. Natomiast bociany czarne syczą, kłapią dziobem, wydają z siebie charakterystyczne, niskie, buczące dźwięki. Przez następne 9 – 10 tygodni pisklęta przebywają w gnieździe, po tym okresie mają już pełne upierzenie, dlatego rozpoczynają latać i mogą być obserwowane w towarzystwie rodziców. Jeszcze przez następne dwa tygodnie wracają do gniazda, gdzie śpią i są karmione przez rodziców.

Opis bociana pochodzi ze strony ekologia.pl

 175 total views,  3 views today

admin

4 Comments

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.